Robotske kosilnice Husqvarna® – prava izbira za vaš vrt

Robotske kosilnice Husqvarna® – prava izbira za vaš vrt

Husqvarna® robotske kosilnice, ki na trgu nastopajo tudi pod imenom Automowerji, trenutno predstavljajo najbolj sodoben pristop za košnjo vaše zelenice ali vrtnih površin. Husqvarna® je že pred 25 leti začela robotsko revolucijo na področju avtomatizacije domačih opravil, podjetje je še danes znano kot vodilno na področju robotske košnje. Njihove avtomatizirane kosilnice imajo vgrajen sofisticiran računalnik, s pomočjo katerega natančno kosijo pred tem označen prostor. Delujejo na podoben princip kot notranji robotski sesalniki, saj se naprave same vračajo na polnilno postajo. Po ponovnem polnjenju kosilnica normalno nadaljuje s košnjo trave. Opremljene so še z mnogimi drugimi elektronskimi pomagali, ki prispevajo k še bolj kakovostni košnji in znižanju stroškov tako same košnje kot tudi vzdrževanja robotske kosilnice. Vaša trata bo vedno brezhibno pokošena in urejena. Vse najpomembnejše informacije o Husqvarna® robotskih kosilnicah pa si lahko preberete s klikom na povezavo.

Robotske kosilnice Husqvarna primerne za manjše zelenice in večje vrtove

Z robotsko kosilnico Husqvarna® si boste podarili več ur prostega časa, saj boste čas, ki ste ga v preteklosti porabili za košnjo trave, zdaj lahko preživeli z družino in prijatelji. V tem času kosilnica opravlja svoje delo in skrbi, da je vaša trata brezhibno urejena v vsakem letnem času in vseh vremenskih razmerah (razen v primeru ekstremnih vremenskih razmer). Med košnjo motor tiho brni in ne zmoti niti najbolj zahtevnih sosedov. V pestri ponudbi različnih modelov robotskih kosilnic boste zagotovo našli pravo za vaš vrt, ne glede na to ali gre za manjši mestni vrt, ali večjo zeleno površino z odročnimi in ozkimi predeli vse do 5.000 m2.

Značilnosti, ki vas bodo prepričale

Pri podjetju Husqvarna® so vse funkcije robotskim kosilnicam prilagodili tako, da izkoriščajo najnovejšo tehnologijo, so zanesljive in seveda prijazne uporabniku. Robotske kosilnice imajo vgrajeno GPS navigacijo in senzorje, ki pomagajo kosilnici, da se prilagodi na vremenske razmere, višino trave in na območje, po katerem se vozi, tako bo vaša trata vedno videti brezhibno pokošena. Hkrati pa so vsi modeli robotskih kosilnic izjemno varni. Če začnemo pri trpežni zasnovi, so bistveni deli: gumijasti odbijač, zanesljivi kroglični ležaji in brezkrtačni motor. Tako kosilnica samodejno vedno znova zazna predmete na rezalni poti in prepreči poškodbe pri trčenju. Rezila se vrtijo, niso pritrjena in ob dotiku predmeta se nemudoma zložijo nazaj v rezilno ploščo. Brez skrbi tudi vsako neravnovesje v rezalnem sistemu se samodejno zazna, torej, če boste nepravilno namestili rezila, boste na to opozorjeni.

Varnostno opozorilo pri uporabi robotske kosilnice

Čeprav Husqvarna® robotske kosilnice uporabljajo zelo majhno moč, bodite pozorni, saj lahko rezilo še vedno poškoduje stopalo, roko ali pasji rep. Kot smo že omenili, vgrajena varnostna funkcija pomeni, da se bo rezilo vedno samodejno ustavilo, v primeru, da kosilnico dvignete ali prevrnete. Razdalja med konico rezila in zunanjim telesom je prav tako zelo dolga, da se na primer stopala ali roke ne poškodujejo med uporabo. Kljub temu vam priporočamo, da kosilnico parkirate vedno, ko se vaši hišni ljubljenčki in majhni otroci igrajo na vrtu.

Okolju prijazen način košnje

Še en zelo pomemben vidik pri robotskih kosilnicah je, da za svoje delovanje potrebujejo minimalno količino energije. Pozabite na bencin in olja, prav tako na emisije in hlape.

Robotske kosilnice delujejo na baterije, zato je dejanska poraba energije zelo nizka. Tekoči stroški so odvisni od izbranega modela in velikosti vaše trate, a predvidoma nekje od 12 do 80 € na sezono za porabljeno električno energijo.

Husqvarnine® robotske kosilnice se lahko pohvalijo tudi z najnižjo ravnjo hrupa na trgu. S pomočjo ostrih nožev se pri košnji izboljšata naravna rast in kakovost trave. Izrezki trave padejo na tla in služijo, kot naravno gnojilo, tako, da dlje, kot boste uporabljali robotsko kosilnico bolj zdrava in lepša bo vaša trata.

Ste se odločili za Husqvarna® robotsko kosilnico, kaj pa zdaj?

Najprej je potrebna namestitev, ki jo lahko izvedete sami s pomočjo priročnika za uporabo, ali vam pomagamo mi. Sama namestitev traja med 2 in 5 urami, čas namestitve je odvisen od velikosti in zahtevnosti vaše trate. Po namestitvi je kosilnica pripravljena na košnjo. Kako ravnati v primeru, če je vaša trava na vrtu pred hišo že precej visoka? Preprosto boste dvignili višino košnje in jo potem postopoma zniževali, dokler ne pridete do želene višine trave. Kosilnica bo s košnjo po naključnem vzorcu v različne smeri ustvarila videz preproge na vašem vrtu. Robotska zanesljivost in natančnost poskrbita, da ne pušča za samo izpuščene in nepokošene trave. A za popoln zaključek celotne trate strokovnjaki priporočajo, da na robovih sami obrežete oz. populite travo in morebiten plevel. Več o naprednih kosilnicah si preberete tukaj.

Življenjska doba robotske kosilnice

To je predvsem odvisno od površine, ki jo boste kosili in nastavljenega časa delovanja kosilnice. Če uporabljate robotsko kosilnico približno šest mesecev na leto na površini 800 m², lahko pričakujete, da bo baterija zdržala do štiri sezone. Življenjsko dobo lahko podaljšate tako, da nastavite časovnik v skladu z velikostjo trate. V primeru, da boste travo kosili v hladnejših mesecih, lahko hitro zmanjšate čas teka, ne da bi izgubili zmogljivost.